web analytics

Digitale encyclopedie van het Azteekse rijk

Steeds meer kunst en cultuur uit musea, archieven en collecties wordt gedigitaliseerd. De rijkdom aan kennis, kunst en cultuur wordt daardoor via internet toegankelijk voor een groot publiek. Een voorbeeld van een online encyclopedie is de Digital Florentine Codex van het Getty Research Institute in Los Angeles.

De Florentijnse Codex bevat unieke manuscripten en zo’n 2.500 illustraties van het Azteekse rijk en de Mexicaanse cultuur. Franciscaner monnik Bernardino de Sahagún wordt gezien als de belangrijkste auteur, maar de 12 boeken zijn mede tot stand gekomen dankzij vele oudsten, schrijvers, kunstenaars en geleerden uit de Nahua gemeenschap. Hierdoor is de oorspronkelijkheid van de codex en het inheemse en historische perspectief bewaard gebleven.

Het manuscript ging na voltooiing in 1577 vanuit het keizerlijke Colegio de la Santa Cruz in Tlatelolco (tegenwoordig Mexico-Stad) naar Italië, waar het werd opgenomen in de bibliotheek van de Medici in Florence. Vandaar ook de naam ‘Florentijnse Codex’.

In 2012 werd de Florentijnse Codex voor het eerst digitaal ingescand door de World Digital Library. En een paar jaar later, in 2015, werd de Florentijnse Codex opgenomen in het register van Unesco.

Onlangs heeft het Getty Research Institute de gehele Florentijnse Codex online toegankelijk gemaakt. En de codex is door Nahuatl-sprekers van het Instituto de Docencia e Investigación Etnológica de Zacatecas (IDIEZ) vertaald en daardoor is deze bron van kennis en inspiratie nu nog toegankelijker voor een groot publiek.

Bekijk hier: The Digital Florentine Codex

Op de website van het Metropolitan Museum of Art is ook veel inspiratie te vinden, lees meer daarover in mijn blog: Gratis online kunstpublicaties.

Plaats een reactie