web analytics

Handwerken is meer dan een ambacht

De tentoonstelling ‘Continue This Thread’ gaat over borduren, breien, en haken. Want handwerken is weer hip en trendy. Het is behalve een ambacht ook duurzaam, meditatief, inclusief en een traditie.

Textielkunst en ambacht

Tentoonstellingen met textielkunst leggen vaak de nadruk op mode en handwerken als ambacht. Ondanks dat het leuk is om technieken en materialen te verkennen en de prachtige creaties te bekijken, blijft het daarmee wel vaak in de (vrouwelijke) hobbyhoek hangen. Terwijl textiel handwerken net zoals schilderen of boetseren een techniek is die gebruikt kan worden om autonome kunst te maken.

De aandacht voor het ambacht heeft te maken met de praktische kant van textiel handwerken. Zoals het stoppen van sokken en het herstellen van kleding. Daarnaast kent textiel veel vormen van toegepaste kunst, zoals mode en design. Ambachtelijkheid veronderstelt vaardigheden en kwaliteit. Het is vaak origineel en gericht op het uitoefenen van een beroep.

Het schilderen van je voordeur staat zogezegd wat verder af van het schilderen van een landschap, als het breien van een sjaal tot de vervaardiging van een wandkleed. Maar hoe ver is de vraag. Want toegepaste en autonome kunst lopen vaak in elkaar over, er is niet altijd een duidelijke grens te trekken. Kunst kan ambachtelijk gemaakt worden, maar leg je de nadruk vooral op het ambacht, dan gaat het over hoe het gemaakt is, dan gaat het meer over materiaal en techniek, dan over de kunst zelf.

‘Continue This Thread

De tentoonstelling ‘Continue This Thread’ over ambachtelijk textiel handwerken is tot 3 september te zien in het Amsterdam Museum aan de Amstel. Er is veel bijzonder handwerk te zien en je kunt ook deelnemen aan diverse workshops.

“In Continue This Thread verkennen Amsterdamse modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge als gastcuratoren de kracht van handwerk. Vanuit hun eigen visie maken ze verbindingen tussen de collectie van het Amsterdam Museum, werk van makers uit de stad en vullen deze aan met eigen creaties.”

Lees ook de reportage van Nora Veerman over deze expo in de Volkskrant ‘Met tentoonstelling over handwerken willen de samenstellers onbekende makers van vroeger eren

Meer informatie: ‘Continue This Thread’ in Amsterdam Museum aan de Amstel.

Plaats een reactie