Joop de Poedel 2019

Op deze pagina een verzameling tekst en tekeningen van Joop de Poedel uit 2019.

Klik hier voor nog meer Joop de PoedelMannen met krullen, zo’n wilde bos glanzend haar. Nee, geen styling, de geur van gel en stylingproducten is een onmiddellijke afknapper. Nonchalant, met zo een verweesde blik van – ik ben net geland op aarde – . Door weer en wind over kale vlaktes, dat idee. Zo’n bos haar waar de Vogue tientallen stylisten voor nodig zou hebben. Gewoon naturel dus eigenlijk.
Zoals Joop, hij gaat door weer en wind, over kale vlaktes, geen styling. Met zijn steeds langere haar wat in een natuurlijke middenscheiding valt.
Vreemd genoeg krijg ik toch steeds weer dat beeld van de intellectueel met het ronde brilletje.


Joop probeert het hangmat-vakantie-gevoel vast te houden in de vitrage. Als dit aanhoudt gaan we binnenkort over op het woonwinkel-klussen-gevoel. Dus even wakker worden Joop, het is herfst en over twee weken wordt de klok verzet.

vitrage hangmat

Zo, dus jullie zijn vrienden? Ja. Échte vrienden? Ja. Maatjes dus. Ja, we doen veel samen, spelen elke dag doodschuddertje, Jaap kan heel goed doodliggen. Ja. En daarna lik ik hem af. Zo zo. We hebben geen woorden nodig, we begrijpen elkaar gewoon. Ja. En hij is een fijn kussen. Hmm. Duidelijk, Joop en Jaap zijn dikke vrienden.


Oké Joop, de tijd gaat nú in!
Ik ben niet bepaald een spelletjes mens, maar hou wel van dammen en Go. En welja, ik heb ook een patience periode gehad. Joop doet balletje balletje mens erger je niet, houdt hem scherp en de balletjes hè!

denksport

Er is een nieuwe in de buurt. Ik hoop maar dat het en bezoeker of een toerist is, want we gaan hier tegenwoordig slalommend over straat.
Dus wil diegene wiens hond de hele buurt vol kakt, met steeds weer diezelfde afmeting en kleur drol en dat steeds midden op de stoep, zijn eigen shit opruimen?
Mede namens de buurtbewoners bedankt!

poep op de stoep

Wat zeg je, oliebol ?! Hoezo wachten met de champagne? Neem zelf een appelflap!
Gelukkig nieuwjaar!

oud en nieuw

Joop de poedel in het donker naast de kerstboom.

Joop de poedel naast de kerstboom

Joop met zijn kerstkapsel!
Onlangs waren we bij de trimsalon. Het was er druk voor de feestdagen. De dames werken er hard en met zorg voor de honden.
Joop is nu weer herkenbaar als poedel. Hij is na de knipbeurt altijd een paar dagen van slag. En dat snap ik wel, zelf zou ik meer dan van slag zijn als ik opeens kortgewiekt in m’n blote kont en zonder sloffen de straat op moet. Gelukkig is er de kersttrui!

Joop de poedel

In den beginne liepen we als schichtige dieren over straat met snelle hupsjes als er in het donker een fiets of auto naderde. Die tijd is nu voorbij.
Het was wel een drempel waar ik over moest. Eerst was ik nog in de weer met van die fietslampjes, maar dat werkte niet, veelste groot en ze slingerden en sloegen tegen z’n kop.
Dus toen over op de fluoriserende riem, die vergat ik steeds en was ook wat aan de korte kant. Het werd wat serieuzer met de speciale halsbandlampjes, beter formaat, waardeloze niet te vervangen batterijen. Na een aantal incidenten langs de weg en op de stoep, ging ik overstag. Het is nu een constant branden, knipperen en flikkeren als hysterische kerstverlichting.
We hebben bekijks, veel mensen vinden het leuk. Er zijn er ook die Joop smalend uitlachen, maar hé, ze zien hem staan!


Hij heeft geen ogen?
Jawel, maar hij heeft ook heel veel haar.


Tijdens de ochtendwandeling ontmoet ik geregeld een oudere heer met een wit Maltezer leeuwtje. Joop wordt altijd erg enthousiast van het witte leeuwtje, maar eigenlijk wordt Joop wild van alles wat blond is en vier poten heeft. De statige man zakt altijd even door de knieën om Joop eens goed te knuffelen. Eenmaal weer thuis gekomen, ruikt Joop nog uren en uren naar aftershave.

aftershave


Gun ieder zijn waan, zeg ik altijd maar. De meesten hebben nou eenmaal graag het idee dat ze het beter weten, dat ze überhaupt iets denken te weten, weet je wel. Slechts enkelen zijn tot enige rede bereid. En ach, je moet ook niet te moeilijk doen over die dingen, want de beste stuurlui staan aan de kant. En daar wil je niet zijn, daar valt niets te halen. Dus think out of the box en laat ze in hun waan. Dat scheelt een hoop gezeur en the show must go on! Dus wel ja jôh, ik ga wel in zo’n poezenhuis zitten, als dat is wat ze willen, weten zij veel….
Tuurlijk, maar ik zeg niets, van mij hoor je geen miauw.

poezenhuis

Voelt u zich ook wel eens bezeken?
Tuurlijk, het ligt nooit aan de hond. En die meneer, het baasje, zag er best netjes uit. Maar uiterlijk zegt ook niet alles hè. Het begon nog met gewoon even snuffelen en dan opeens gaat zijn poot omhoog. Ik riep nog met overslaande stem: ‘Hé! Niet over ‘m heen pissen!’. Maar dat zogenaamde baasje deed helemaal niets, trok de lijn niet aan, zei niets, stond alleen maar glazig te kijken en flauw te glimlachen. Het was niet eens een symbolische sprenkeling, maar gewoon een volle straal. Het beest keek er ook nog afwezig en opgelucht bij.
Het ligt nooit aan de hond, àltijd aan het baasje.
We zijn naar huis gegaan voor een echte warme douche.


Ze zijn enig, dolletjes met bolletjes. Ik ben fashion, hip en trendy. Dat is niet grappig, Jóóp, dat is niet om te spelen!

sloffen

De kleine poepert houdt van lekker eten. En ja, ook van een beetje afwisseling. Dat is geen vermenselijking van honden, zoals sommigen beweren, nee dat is gewoon goed eten. Enige afwisseling in spijs is gezond. Ik heb nu eindelijk hondenvoer gevonden waarbij dat kan, afwisselen zonder dat Joop zijn gevoelige buikje steeds opnieuw van slag is. Een tijdje vlees, vis of wild en dat kan deels ook biologisch. Vooralsnog zijn de mini brokjes voor kleine hondjes populair. Ja, Joop houdt van lekker en van makkelijk, de grote brokken zijn best veel kauwwerk. Maar ik heb vernomen dat merk X werkt aan een nieuwe variant kleine brokjes, dus daar kijken we naar uit! Ondertussen heeft Joop niets te klagen, alhoewel hij kreunt bij de verse vis.

hondenvoer test

Jáaa, mensen… het was weer gezellig in het eetcafé!

eetcafé

Oh ja, heel goed, hou dit vast…. heel mooi, ja, lippen ontspannen, doe je bek maar ietsje open. Nee, geen tanden, maar wel iets meer macho…. het mag iets meer,… denk maar aan die Stafford van gister…

fotomodel

Joop oefent zijn verleidelijke poses. Carrière als topmodel, maar natuurlijk, je hebt talent en als dat is wat je wilt. Misschien wel iets je buik in en kont omhoog. En blijven oefenen op die blik, je weet wel, de aangeschoten-wild-blik, zwoel onnozel vragend geschrokken. Ik zie een grote toekomst Popiejopie!

pose

Met zijn nieuwe kapsel is Joop helemaal het heertje. Ik voel me dan ook min of meer verplicht mijn casual look met flodderbroek, Jeruzalem sandalen en coupe ravage te vervangen door colbertje, mocassins en Grace kelly rol.

poedel

Het is een gevoelige kwestie. Meneertje liet in het begin wel duidelijk horen wat hij ervan vond en na het douchen mekkerde hij nog wat door. Maar op bepaald moment was hij opvallend stil. Joop weet inmiddels: word je geschoren, kun je maar beter stil staan.
We waren bij de Trimfabriek, zelden in een fabriek geweest waar ze zo ontspannen werken. Joop heeft er een jasje uit gedaan en ziet er weer uit als een poedel, dat is altijd weer even wennen. Maar zijn vacht is prachtig als zwart fluweel en voelt heerlijk zacht aan. Joop moet zelf ook wennen aan zijn nieuwe kapsel. De eerste dagen is hij lichtgeraakt en van slag. Hij mist vooral zijn wol harige onderbroek.

trimsalon

Joop is een graag geziene gast. Waar hij ook komt, krijgt hij een warm onthaal. Met knuffels, spelletjes en behaaglijke kleedjes. Joop is geen luxepaardje, maar een sterrenhotel weet hij zeker te waarderen. Vooral de roomservice en die dubbele boxspring bevallen hem goed.

boxspring

Ohhw… zo’n soort dag…


Ja schat, moet je mij niet aankijken.

spiegelbeeld

De hondenvoer- test.
Ik kwam voor kleine verpakkingen en proefzakjes. Maar die vent van Petsplace begon een heel betoog over hondenopvoeding. Dat is schijnbaar de Petsplace klantenservice. In elk filiaal kom je dat weer tegen. Maar over smaak valt niet te twisten. Joop zijn keuze was dan ook duidelijk en direct.

hondenvoer

Estafettekak, sommigen doen het altijd, anderen slechts soms. Het begint keurig naast de boom en eindigt in meerdere etappes midden op de stoep. Vaak gaat het moeizaam. Soms slaat de paniek toe; in staccato rondrennen met een drol. Voor sommigen is het ook een vorm van territoriumdrang.
Estafettekak, het lucht op, maar het moet geen gewoonte worden.

estafettekak

Uhhh….Hallo? Gaat er nog wat gebeuren vandaag?


Wanneer ik door de stad loop, kachelt Joop vaak achter me aan. Af en toe moet ik even wachten wanneer hij een pispaal inspecteert of wanneer meneer zich verliest in een flirt. Met de rollijn op max blijft hij staan kijken. Oogcontact met lief glimlachende meisjes, soms een oudere dame, hipster boy, hij wil wel flirten met iedereen. Maar toch vooral met lief lachende meisjes.

flirt

Joop is in de puberteit, nog steeds…. En zijn de laatste stuiptrekkingen niet altijd het ergste? Spastisch trekkend aan de lijn, hysterisch gillend gooit hij zich op zijn rug, met de pootjes in de lucht. De hele straat kijkt geschokt om. Het is eigenlijk lachwekkend, maar aanstelleritis of niet, stress is stress. Ook als het om een grasveldje gaat, om het looptempo of die mevrouw die de weg vroeg. Het is een fase, alles is een fase. Maar let ondertussen goed op, want stress en aanstelleritis kunnen besmettelijk zijn.


Televisie kijken bij de Mediamarkt, een wereld op zich. Al die schitterende kleuren, een groen regenwoud, een catwalk met satijn en blinkende pailletten. En dan het subwoofer surround system, bulderende golven met surf boys, geëxalteerde reclame, luide muziek. En die man, waar heeft ie het toch over?

Mediamarkt

Joop is een lief klein schatje. Maar het is ook een vies mormel, wat overal tegenaan pist, aan andermans drollen ruikt, zijn eigen piemel aflikt en zich rond draait in paardenstront.
Gelukkig is het een kleine viespeuk, je zet hem zo onder de douche.

vies mormel

Nieuwe badmat voor op het balkon. Men neme een mat, en Joop gaat er op liggen. De tegels worden altijd loeiheet in de zon, ’s Zomers verandert het balkon in een steengrill. Tapdance op blote voeten. Gegrilde poedel lijkt me ook niet zo’n goed idee, ben sowieso een halfslachtige vegetariër, alleen soms biologisch enzo. Joop is op zich wel biologisch, dat dan weer wel.

balkon

We zijn onderweg met de trein. Voorbij station Utrecht en uren onderweg.
Joop kan wel raden waar we heen gaan.

treinreizen

Joop blijkt een bartype te zijn, dat heeft ie niet van mij. Regelmatig hangt hij aan de bar, in plaats van in z’n mand. Vaak gooit hij eerst een speeltje of kluif over de bar, om dan vervolgens een uur of wat aan de bar te hangen. Maar ja, het past bij de leeftijd hè, dus laat hem maar z’n ding doen, kroegtijger.

bar hangen

Joop is een sociale jongen. Hij wil met iedereen en alle honden wel kennis maken, ook die Pitbull of die American Stafford, die helemaal uit z’n plaat gaat bij de aanblik van Joop.
Ja, een beetje beleefdheidsvormen zijn wel gewenst hè…vriendelijk blijven kwispelen. Joop is een mini poedel, dus kennismaken graag héél voorzichtig. De meeste hondenbaasjes begrijpen dat, gelukkig ook die met de Stafford, spierballen en tattoos.

hondentaal

Hoezo? Uit? Alweer?!?

mand

Het element aarde, even tot rust komen, grond voelen, één met de natuur. Joop is er een groot voorstander van, je moet die blubber echt voelen hè. En modder is zó goed voor de huid!
Thuis gekomen introduceer ik het element water, go with the flow, voel die energie, laat die douche maar stromen!

modder

Geen boom is sterk, tenzij de wind er vaak op beukt‘, is een spreuk van Seneca. Joop voegt toe dat het toch echt wel uit maakt hoeveel kilo je weegt. Als pup van één kilo is hij eens bijna weggeblazen in een storm. Daarom houdt Joop niet van wind tegen. Waait het te hard, dan gaat hij achter een lantarenpaal staan. Wind mee is meestal geen probleem.

wind tegen

Het voordeel van een groot warenhuis is dat je er ongestoord lang kunt rondkijken. We beginnen met potten, decoratie, planten, nog meer planten, gereedschappen, verlichting, vijvers, vissen, sportartikelen, meubels, weer planten en daar is dan de huisdierenafdeling. Ze hebben vanalles voor konijn, kanarie tot hond en kat. Vele soorten voer, kleedjes, speeltjes en heel veel kluiven. Joop laat zich als een vorst tevreden rondrijden door dit walhalla.

warenhuis

Spelletje! Ja, hallo, ik wacht…. Met een soort nadrukkelijke vanzelfsprekendheid legt Joop het speeltje voor me neer. Kijkt hij me met een blik aan van ‘jij mag beginnen‘. Heel vriendelijk, en als ik niet reageer, wordt het speeltje nog nadrukkelijker neer gelegd en gaat Joop heel aanwezig voor me zitten kijken. Het leven van een hond is soms best ingewikkeld.

speeltje

Langs paden en langs wéhégen, komen wij vanalles téhégen’. Ja, we lopen wat af met z’n tweeën, vaak zijn we wel een uur of langer aan de wandel. Een half uur is toch net niks, nietwaar? Als we er echt op uit gaan, nemen we onderweg wel eens een pauze. Even een kopje thee drinken in één of andere tent, of gewoon wat rondhangen op een bankje. Beetje recreëren, genieten van het landschap, natuur en de rust.

recreatie

Dit is niet de normale gang van zaken. je zou misschien denken dat Joop een schoothondje is, hij is klein, maar nee, hij doet liever een spelletje. Maar soms, laat op de avond, mag hij op uitnodiging op schoot. Eerst moeten dan alle speeltjes op schoot verzamelt worden. En omdat het bijna bedtijd is, valt meneertje daarna al snel in slaap.

tv kijken

Elke ochtend sta ik dansjes te doen en hondensnoepjes te jongleren om Joop te motiveren uit zijn bed te komen. Meestal zonder resultaat, Joop rekt zich nog eens lekker uit al kijkend naar de ochtendshow.
Maar ik heb iets nieuws bedacht; net doen of ik zijn eten klaarmaak, beetje nadrukkelijk met de bakjes in de weer. Dan staat hij in no time naast me. Even afwachten voor hoe lang dit werkt, meneertje laat zich natuurlijk niet in de maling nemen en onbeleefde commando’s zijn al helemaal niet aan hem besteed.

bench

Nieuwe pasfoto laten maken.

Joop de poedel

Lekker snurken in de trein. Als het niet te druk is, mag Joop in de reistas op de bank. Maar de tas is comfortabel en op de grond is ook goed. Gezellig tussen al die mensen en altijd wel iemand die even aait of lief kijkt en zegt hoe schattig Joop is.

in de trein

Nee, dit is geen blauw konijn, dit is Joop de poedel, rennend door de weilanden. Niets beters om je ‘bad hair day’ te vergeten!

rennen door de weilanden

Joop met zijn coltrui aan in de ziekenboeg. Samen met jaap, zijn favoriete knuffelbeertje.

slapen

Joop is een beetje ziek. Hij is timide en kruipt onder de dekens.

zieke hond

Joop is voor de tweede keer naar de trimsalon geweest. Voorheen deed ik het altijd zelf, maar dat is best een behoorlijke klus, helemaal met een simpele tondeuse. Voordeel van de trimsalon is dat het snel gedaan is en je niet je hele huis vol haren hebt.
Joop denkt er iets anders over, hij wil er zo min mogelijk mee te maken hebben en die hondenkoekjes mag die mevrouw zelf opeten.

trimsalon

Joop gaat altijd graag mee in de fietsmand. Mee in de fietsmand betekent meestal iets leuks, naar buiten de natuur in of andere avonturen. En je ziet natuurlijk een hoop onderweg!

fietsmand

Pissen tegen een elektriciteitskastje, hoe gevaarlijk is dat nou eigenlijk? Je hebt natuurlijk verschillende soorten elektrokasten op straat. Nieuw en degelijk, maar hier in de buurt zijn er ook die op de monumentenlijst kunnen staan. Je hoort ze nog net niet brommen en sissen. Hoe dan ook, ik leer Joop dat hij niet overal tegenaan mag pissen. Ook niet als de halve stad er zijn geurvlag al heeft gezet.

gevaarlijk pissen

We hebben het opgegeven. De buienradar gaf elke 5 minuten een andere voorspelling en het bleef maar hard regenen. Dus we zijn overgegaan op plan B: regenkleding. Als we dan toch de regen in moeten, dan goed gekleed. Ik in een regenjas in old Englishn country style en Joop draagt een gedistingeerd grijs regenjasje. Toen we thuis kwamen scheen de zon.

regenkleding

Ja nu even niet!

nu even niet!