web analytics

Textiele wereld van Magdalena Abakanowicz

Tot 21 mei 2023 is in Tate Modern in Londen een indrukwekkende expositie te zien met reusachtige textiele installaties van Magdalena Abakanowicz. Voor wie niet even naar Londen kan afreizen, zijn er ook mooie foto’s en video’s online te bekijken.

De solo expositie Every Tangle of Thread and Rope toont dat textielkunst de kracht heeft om een ruimte te transformeren. Op beeldmateriaal van de tentoonstelling zie je hoe imposant de textiele werken zijn. En in teksten over de expositie lees je dat ook de geur van het textiele materiaal de expositieruimte vult. De textielkunst van Abakanowicz is een wereld op zich.

De Poolse Magdalena Abakanowicz (1930-2017) maakte in de jaren zestig en zeventig Abakans, radicale sculpturen van geweven vezels. Het zijn zeer grote, zachte en organische werken van plafond tot vloer.

Abakanowicz droeg met haar textielkunst bij aan belangrijke ontwikkelingen in de kunst van die tijd. Met haar werk was ze een voorloper van de installatiekunst. Een kunst om in de ruimte fysiek te ervaren en de intensiteit van de kunstwerken op je in te laten werken.

Deze installatie van textiele sculpturen is tot 21 mei 2023 te zien in Tate Modern. Naast de driedimensionale grote textiele werken zijn er in de tentoonstelling ook vroege textielstukken en tekeningen te zien.
Online is er ook volop informatie en beeldmateriaal over het werk van Magdalena Abakanowicz te vinden. Hieronder een video over de tentoonstelling en haar werk.

Four things to know about Magdalena Abakanowicz – A trailblazer who changed what it meant to be defined as a sculptor.

Tate Modern textielkunst Magdalena Abakanowicz
Foto: Madeline Buddo, Tate Photography
Magdalena Abakanowicz in her studio
Artist’s studio on Washington street, Warsaw. Photo © Estate of Marek Holzman. (c. 1968) Bron: Tate Modern

Plaats een reactie