Archieven

Jubileumeditie HiQ Mensa Magazine

In de afgelopen maanden heb ik veel ervaring opgedaan met het maken van een magazine en alles wat daar bij komt kijken.

Samen met de redactie, vele schrijvers, illustratoren en fotografen maakten we ter ere van het 75 jaar bestaan van Mensa International een jubileumeditie van het HiQ Magazine.

Het was leuk en leerzaam om als art director verantwoordelijk te zijn voor het beeldmateriaal en het ontwerp van de vormgeving. Daarnaast schreef ik voor deze HiQ jubileumeditie vijf duo interviews, gaf ik vorm aan een enquête en maakte ik diverse illustraties. Als chef redactie heb ik prettig samengewerkt met hoofd- en eindredactrice Maaike Tol, redacteur Edu Braat, corrector Yvonne Veltmaat en Robert Nijboer die de opmaak en het design verzorgde.

Ik vond het een eer om met zoveel verschillende mensen samen te mogen werken en het geeft veel voldoening om na maanden hard werken een prachtig magazine als resultaat in handen te hebben. Met dank aan de redactieleden en iedereen die hieraan heeft bijgedragen en het mogelijk heeft gemaakt.

Het HiQ magazine is in november 2021 verzonden naar alle leden van vereniging Mensa Nederland en is nu ook online te lezen op de website van Mensa:
https://www.mensa.nl/hiqmagazine.

Daarnaast is de jubileumeditie ook te vinden op https://www.hiqmagazine.nl/.

Veel lees- en kijkplezier!

Illustratie uit de enquête ‘Zo ziet de toekomst eruit’
Biesmatten
Biesmatten

Pak je biezen en vlecht een mat

Tegenwoordig worden biezen nog steeds wel geteeld, maar op beperkte schaal. Vroeger was dat wel anders, vooral rond Kampen, Genemuiden en in Zuid Holland bij de Oude Maas en de Biesbosch werden biezen geteeld.

Biezen heb je in verschillende soorten en maten. Het is een plant met lange stengels die zeer geschikt is om mee te vlechten. Je kunt er manden, stoelzittingen en vloermatten mee maken en nog veel meer.

Er zijn veel soorten Biezen, Zeggen en Russen. Om een idee te geven van de meest bekende soorten hieronder een aantal informatieve links:

Bies: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bies_(gewas)

Mattenbies Wikipedia
Mattenbies Soortenbank

Ruwe Bies Wikipedia
Ruwe Bies Soortenbank

Russen familie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Russenfamilie

Pitrus Wikipedia
Pitrus Soortenbank

Cypergrassen

Zegge

Klein springzaad
Klein springzaad

Klein springzaad (Impatiens parviflora)

Klein springzaad is een lage plant met kleine geelwitte bloemetjes. De bloeitijd loopt van juni tot in oktober. De plant vermeerdert zich door het wegschieten van zaad.

Door aanraking van de plant kunnen de zaadjes tot wel 3 meter worden weggeschoten. Het zaad zou je kunnen eten en zou kunnen helpen tegen jeuk op je hoofd, maar je moet het dus wel eerst zien te vangen.

Klein springzaad komt van oorsprong uit Azië en komt al lange tijd voor in Europa. De plant is een exoot en wordt vanwege biodiversiteit wel bestreden.

Lees hier meer over exotische springzaden en hun verspreiding

Klein springzaad op SoortenBank.nl

Speerdistel
Speerdistel

Speerdistel (Cirsium vulgare)

De Speerdistel is een meerjarige plant, die algemeen voorkomt en 1,5 meter hoog kan worden. Het is een plant die veel stikstof opneemt uit de bodem.

De plant bloeit van juni tot in september. De bloemen van de Speerdistel bevatten veel nectar, wat veel insecten zoals bijen, hommels en vlinders aantrekt.

Van alle distelsoorten heeft de Speerdistel de grootste en meest scherpe stekels.

De Speerdistel is een koninklijk symbool van Schotland

Het verhaal gaat dat eeuwen geleden de Noormannen ’s nachts een verrassingsaanval wilden uitvoeren op de Schotse kunst. De Noormannen trokken hun schoenen uit om in stilte aan land te gaan. Ze waren hierbij niet bedacht op de vele distels die er aan de kust groeiden en gillend van pijn verraden zij zichzelf.

Lees hier meer over de distel als symbool van Schotland

Speerdistel op SoortenBank.nl