Archieven

Biesmatten
Biesmatten

Pak je biezen en vlecht een mat

Tegenwoordig worden biezen nog steeds wel geteeld, maar op beperkte schaal. Vroeger was dat wel anders, vooral rond Kampen, Genemuiden en in Zuid Holland bij de Oude Maas en de Biesbosch werden biezen geteeld.

Biezen heb je in verschillende soorten en maten. Het is een plant met lange stengels die zeer geschikt is om mee te vlechten. Je kunt er manden, stoelzittingen en vloermatten mee maken en nog veel meer.

Er zijn veel soorten Biezen, Zeggen en Russen. Om een idee te geven van de meest bekende soorten hieronder een aantal informatieve links:

Bies: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bies_(gewas)

Mattenbies Wikipedia
Mattenbies Soortenbank

Ruwe Bies Wikipedia
Ruwe Bies Soortenbank

Russen familie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Russenfamilie

Pitrus Wikipedia
Pitrus Soortenbank

Cypergrassen

Zegge

Klein springzaad
Klein springzaad

Klein springzaad (Impatiens parviflora)

Klein springzaad is een lage plant met kleine geelwitte bloemetjes. De bloeitijd loopt van juni tot in oktober. De plant vermeerdert zich door het wegschieten van zaad.

Door aanraking van de plant kunnen de zaadjes tot wel 3 meter worden weggeschoten. Het zaad zou je kunnen eten en zou kunnen helpen tegen jeuk op je hoofd, maar je moet het dus wel eerst zien te vangen.

Klein springzaad komt van oorsprong uit Azië en komt al lange tijd voor in Europa. De plant is een exoot en wordt vanwege biodiversiteit wel bestreden.

Lees hier meer over exotische springzaden en hun verspreiding

Klein springzaad op SoortenBank.nl

Speerdistel
Speerdistel

Speerdistel (Cirsium vulgare)

De Speerdistel is een meerjarige plant, die algemeen voorkomt en 1,5 meter hoog kan worden. Het is een plant die veel stikstof opneemt uit de bodem.

De plant bloeit van juni tot in september. De bloemen van de Speerdistel bevatten veel nectar, wat veel insecten zoals bijen, hommels en vlinders aantrekt.

Van alle distelsoorten heeft de Speerdistel de grootste en meest scherpe stekels.

De Speerdistel is een koninklijk symbool van Schotland

Het verhaal gaat dat eeuwen geleden de Noormannen ’s nachts een verrassingsaanval wilden uitvoeren op de Schotse kunst. De Noormannen trokken hun schoenen uit om in stilte aan land te gaan. Ze waren hierbij niet bedacht op de vele distels die er aan de kust groeiden en gillend van pijn verraden zij zichzelf.

Lees hier meer over de distel als symbool van Schotland

Speerdistel op SoortenBank.nl

Wilde peen
Wilde peen

Wilde peen (Daucus carota)

Wilde peen is een tweejarige plant en verwant met de welbekende oranje wortel. De plant kun je overal tegenkomen, vooral in bermen.

De wortel kun je net als de oranje wortel eten, maar vanwege vervuiling misschien minder aantrekkelijk als hij langs de snelweg groeit.
Zet je hem in een moestuin? Doe dat dan naast tomaten, want tomaten gaan door de wilde peen sneller groeien.

Wilde peen zit net als de andere wortels vol met caroteen en vitamine B. Het is een gezonde wortel, die naar bewering goed is voor de spijsvertering, lever en het immuunsysteem.

Wilde peen is wit van kleur en meer vertakt en minder vlezig dan de oranje wortel.
De plant kan 30 tot 90 cm hoog worden en gaat pas bloeien nadat het in het eerste jaar kou heeft gehad.

Wilde Peen wordt ook wel ‘vogelnestje’ genoemd, omdat de bloemenscherm bij rijping naar binnen buigt en een ronde bol vormt. Wanneer wilde peen in bloei staat sluiten de bloemen zich voor het donker bolvormig om zich in het licht van de volgende ochtend weer te openen. Wanneer de plant helemaal is uitgebloeid vormt de schermbloem eveneens een ronde bolvorm.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_peen