Wie niet fietsen kan, moet maar lopen

Ja, dat is even schrikken he. Maar met het vuur aan je schenen en het water aan je lippen komt de creativiteit tot bloei. Out of the box, never waste a good crisis, want het is een ‘blessing in disguise’. En zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten, wat je zegt ben je zelf. Misschien dat daardoor tegenwoordig zoveel hoogleraren, psychiaters, economen en BN’ers hun visie op corona verkondigen. 

Corona is niet alleen een kans, het is ook een gevolg van ons eigen handelen, beweren ze. Met corona zegt ‘moeder aarde’ dat het nu wel even welletjes is en geeft de mens een standje. Psychiater Pietje Puk blijkt een allrounder te zijn, want covid19 is een reset volgens hem. Een Ctrl-alt-delete, tot stilstand komen en weer opstarten, uiteraard na de geleerde lessen. Hij knijpt niet alleen zielen, maar ook de hele wereld, zo veelzijdig is die man!

Nu is het de tijd om de wereld te veranderen! Dit is het keerpunt! Jubelt Grietje Pietje op sociale media. Het is een generale repetitie, een waarschuwing, een uitdaging. Covid is een signaal, een teken! Halleluja! De vraag is alleen van wie of van wat?

Als een Hosannakoor gaan ze in galop door de winkelstraten van Twitter, Facebook en Linkedin. ‘Laten wij het virus omarmen’, want het virus is een ‘gezonde correctie’ van de natuur, Halleluja! Een dooddoener als ‘de dood hoort bij het leven’ wordt herhaald alsof ze het al die tijd stiekem al dachten, maar niet durfden uitspreken. Maar nu mag het hoor, ja, er mag gehuild worden, want het leven ís niet alleen maar leuk! Halleluja!

De dood hoort bij het leven en succes is een keuze. Voor velen een reden om de bühne op te gaan met hun persoonlijke expertise, het is per slot een deel-economie! De één na de ander slingert met een minzaam glimlachje zijn persoonlijk zelfgebakken of gejatte hapklare brokken de wereld in. De American dream van visie en wijsheid. Alles kan, opleiding, achtergrond, leeftijd, maakt niet uit, iedereen zijn minutes of fame, als je maar zorgt dat je publiek hebt. Want een beetje op je balkon quasi intellectueel met een glaasje wijn wat voor je uit neuzelen over de wereldproblematiek, daar kom je er natuurlijk niet mee. 

Ondertussen hopeloos op zoek naar zingeving, want Corona kan natuurlijk geen toeval zijn, het moet een betekenis hebben, stel je voor dat het leven onredelijk is. Ja, nee, dat kan Pietertje Bobo, die zijn zaakjes goed voor elkaar heeft, niet uitleggen vanaf zijn jacht zeilend rond het Griekse eiland Lesbos. Het leven is nou eenmaal niet alleen maar leuk en gelukkig. Ja, we moeten nou eenmaal een stapje terug doen met die corona, dus zijn we dit jaar maar met de boot gegaan. 

Terwijl al die types elkaar filosofisch semi-intellectueel de les lezen over transitie, vrijheid en leren loslaten, om te laten zien aan weer andere types waar ze voor staan, gaat het werkelijke leven door waar de mensen die pech hebben het vaak maar alleen moeten zien te rooien.

Praat me niet van afbouw en opbouw, dat na regen de zon komt, dat wisten we al, daar is geen crisis voor nodig. Maar ze hebben natuurlijk wel gelijk, als je niet kunt fietsen, kun je maar beter gaan lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *